joi, 28 aprilie 2016

Samariteanca

Ion Druță
   Samariteanca este un personaj principal ce activează ca o ființă protectoare a casei lui Dumnezeu.
   Samariteanca este o persoană protectoare si grijulie de una din lucrurile cele mai religioase si sfinte care spune despre moravurile si normele noastre strict spirituale caracterizindu-ne pe noi însune și pe Dumnezeu. Personajul principal al acestei opere e un bun exemplu al dragostei, bunătății, simplității și nu în ultimul rînd al frumuseții pămîntești.

   În concluzie pot afirma că ţăranul, in operele lui Druță, este apăsat de civilizaţie, simte o tulburare sufletească în faţa invaziei acesteia. Mijlocul securizant, la care recurge, este cel universal: retragerea în sine, ajutată de credinţa în ceea ce este frumos şi sfînt. Trăind într-o lume în care temeiurile etice s-au clătinat, eroii caută în mod fervent salvarea prin sacru. Nu există, de fapt, mai mulţi eroi la scriitorul basarabean, ci unul singur, aflat mereu în căutarea absolutului.

   “Prin caracteristicile ei esenţiale, opera lui Ion Druţă este în total o expresie a rezistenţei spirituale şi morale în faţa a tot ce subminează naţionalul, umanul, sacrul.”
                                                                                                                 (Mihai Cimpoi)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu